Je kunt je kind aanmelden voor de volgende eerste klassen:
- brugklas havo/atheneum
met voor alle leerlingen een oriëntatie op het technasium - eerste klas atheneum (vwo)
met voor alle leerlingen een oriëntatie op het technasium - eerste klas gymnasium
- brugklas tweetalig havo/atheneum
- eerste klas tweetalig atheneum
- eerste klas tweetalig gymnasium
Leerlingen zijn plaatsbaar als ze voldoen aan onderstaande voorwaarden, die per opleidingsniveau zijn aangegeven:
Opleiding | Voorwaarden |
Havo/atheneum | Een havo- of havo/vwo-advies van de basisschool |
Atheneum (vwo) | Een vwo-advies van de basisschool |
Gymnasium | Een vwo-advies van de basisschool |
Tweetalig havo/atheneum | Een havo- of havo/vwo-advies van de basisschool |
Tweetalig atheneum en tweetalig gymnasium | Een vwo-advies van de basisschool |
Wij hebben plek voor 380 leerlingen in het eerste jaar.
Het Cals College typeert zichzelf als open katholiek. De school maakt bij het toelaten van leerlingen geen onderscheid op grond van een eventuele geloofsovertuiging of levensbeschouwing. Dit betekent dat het onderwijs dat wij aanbieden niet conflicteert met welke geloofsovertuiging of levensbeschouwing dan ook en wij op grond hiervan voor leerlingen ook geen uitzondering maken bij het volgen van het onderwijs. Bij aanmelding stemt u in met de identiteit van onze school en de wijze waarop wij deze invullen.
Procedure aanmelding en plaatsing
We kijken uit naar je aanmelding. Dit gaat niet rechtstreeks via ons, maar via de basisschool van uw kind conform de afspraken binnen onze regio; de POVO-procedure*.
Hierin zijn afspraken vastgelegd over aanmelding en toelating. Wij volgen deze procedure, net als de andere scholen in de regio. Het is aan te bevelen om deze procedure te lezen zodat je weet hoe alles in zijn werk gaat.
* PO staat voor primair onderwijs en VO staat voor voortgezet onderwijs.
Uitleg POVO procedure
In deze video wordt de procedure van de overstap van basisschool naar middelbare school toegelicht
Snel contact
Heeft u vragen over de aanmeldprocedure of over onze brugklassen, dan kunt u contact opnemen met Arno Pauw, schoolleider brugklassen en voorzitter van de plaatsingscommissie via aanmelding.ng@cals.nl.
Zij-instroom klas 1 t/m 6
Ben jij benieuwd naar onze school? En heb je interesse om de overstap naar Cals Nieuwegein te maken? Neem dan contact op met onze school, vul dan het aanvraagformulier voor meer informatie in waarmee je je interesse kenbaar kunt maken.
Vervolgstappen
De schoolleiding neemt contact op met de ouder(s) van de leerling en zet de toelatingsprocedure in werking. Daarbij voeren we een kennismaking/intakegesprek met de leerling en ouder(s) en is er contact met de school van herkomst.
Toelatingsprocedure
• We voeren het intakegesprek met de leerling en de ouder(s). Naast kennismaken vragen we toestemming voor een dossieroverdracht. Zonder dossieroverdracht zijn wij niet in staat om een goed beeld te vormen van de onderwijs- en ondersteuningsbehoefte van de leerling.
• De betreffende schoolleider neemt contact op met de school van herkomst.
• De leerlingenadministratie zorgt voor een dossieroverdracht en een onderwijskundig rapport (OKR).
• Indien er een extra ondersteuningsbehoefte is, waarvan onduidelijk is of Cals Nieuwegein hieraan kan voldoen, wordt een gesprek ingepland met de ondersteuningscoördinator.
Plaatsing
De schoolleider beoordeelt de aanmelding en neemt binnen uiterlijk 6 weken (met een verlengingsmogelijkheid van nog eens 4 weken) het plaatsingsbesluit. Indien leerling(en) en ouder(s) akkoord zijn met de plaatsing, wordt deze definitief gemaakt via het inschrijfformulier. De schoolleider neemt na definitieve inschrijving contact op met de ouder(s) om afspraken te maken over de startdatum, plaatsing in een klas, bestellen van boeken/laptop, et cetera. Vanuit de zorgplicht Passend Onderwijs proberen wij alle leerlingen te plaatsen.
Redenen voor het afwijzen van een leerling zijn:
• er is geen plek in de betreffende klas (dit hangt af van het leerjaar, onderwijsniveau en de pakketkeuze)
• er is een ondersteuningsbehoefte waaraan de betreffende school niet kan voldoen. Vanuit de zorgplicht kijken we op welke andere passende school uw kind geplaatst kan worden
• het niveau is niet passend, waarmee de leerling aan de wettelijke toelatingsvereisten voldoet. Als uw kind wordt afgewezen, wordt dit besluit altijd onderbouwd. In het bericht over het plaatsingsbesluit staat hoe bezwaar kan worden gemaakt tegen het besluit.
Nieuwe leerlingen plaatsen we in principe aan de start van een schooljaar en niet tussentijds. In de laatste week van het schooljaar kunnen we uitsluitsel geven of er plek is.
Bij verhuisgevallen bekijken we of deze tussentijds geplaatst kunnen worden, dat wil zeggen of het past binnen de klas en/of de clusters